Општа и компаративна книжевност
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Izboren predmet: Avtobiografijata vo francuskata literatura

Go down 
AuthorMessage
Viktor JovanoskiNumber of posts : 319
Registration date : 2008-04-07

PostSubject: Izboren predmet: Avtobiografijata vo francuskata literatura   Wed Sep 30, 2009 11:15 am

Професорот Владимир ми рече да го препратам ова соопштение на професорката Елисавета Поповска:


СООПШТЕНИЕ
за студентите дека во зимскиот семестар е активиран и можат да го изберат предметот

Автобиографијата во француската литература
кој го држи доц. д-р. Елисавета Поповска со фонд на часови 2+0, и носи 3 кредити.

Програма на предметот:

Еволуција на жанрот и терминот автобиографија нејзино позиционирање во однос на другите жанрови на персоналната литература: автопортрет, автобиографски роман, мемоари, дневник, есеј. Првиот уметнички автобиографски текст Исповедите на Жан-Жак Русо. Теоретско обмислување на жанрот од страна на Филип Лежен и воведување во оптек на поимите автобиографски пакт и автобиографски простор. Автофикцијата - едно постмодернистичко поимање на автобиографското писмо како неминовно контаминирано од процедурите на фикционализација. Хоризонт на очекување и рецепцијата на автобиографијата. Семејни хроники. Автобиографските остварувања на Жид, Малро, Роб-Грије, Сарот, Перек, Јурсенар.

Јазик на кој се изведува наставата:
- на француски јазик со одредени појаснувања на македонски јазик

Јазик на кој се изведуваат испитите:
- на француски и/или македонски јазик според изборот на студентот.

Ги молам сите заинтересирани студенти кои сакаат да го одберат и да го слушаат овој изборен предмет, да се пријават на списокот поставен пред кабинетот на доц. д-р. Елисавета Поповска или да дојдат на часовите кои се одржуваат во петок од 13.00 до 14.35 часот во просторијата наречена Фонтана пред библиотеката по англиски јазик и литература.
Back to top Go down
View user profile
evelynglyn
Admin
avatar

Female Number of posts : 374
Age : 30
Real name : shhh
Registration date : 2008-04-06

PostSubject: Re: Izboren predmet: Avtobiografijata vo francuskata literatura   Wed Sep 30, 2009 11:26 am

Баш ја гледав програмата пред да го ставиш тука известувањето и многу ме заинтересира. Само штета што пререквизит за слушање на курсов е познавањето на францускиот.

Сепак, би можеле да одиме до кај професоркава и да и побараме список на дела што ќе ги разгледуваат во текот на семестарот, па да се обидеме да ги најдеме на некој друг, за нас комуникабилен, јазик.
Back to top Go down
View user profile http://streets-of-dublin.blogspot.com
 
Izboren predmet: Avtobiografijata vo francuskata literatura
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Известувања :: Инфо табла-
Jump to: