Општа и компаративна книжевност
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Prevod na recenicite od Latinski jazik 2

Go down 
AuthorMessage
Viktor JovanoskiNumber of posts : 319
Registration date : 2008-04-07

PostSubject: Prevod na recenicite od Latinski jazik 2   Mon Jun 16, 2008 1:18 am

стр. 9-10

 1. /
 2. /
 3. Мојот дом е отворен за тебе.
 4. Не сме родени за нас (самите), туку
  за нашите (блиски) и за нашата татковина.
 5. Тоа не е моја грешка/вина/грев.
 6. Добар е овој маж.
 7. Ханибал останал во Картагина и со
  овие чети ги очекувал Римјаните.
 8. /
 9. /
 10. Навистина е неверојатна онаа негова
  алчност.
 11. Сите мислат (чувствуваат) исто за
  пријателството.
 12. С она што луѓето го ораат, пловат,
  градат се стекнува со доблест.
 13. Правете го тоа кое што вам ви се
  допаѓа.
 14. /
 15. /
 16. /
 17. /
 18. Кој би го читал ова?
 19. Кое му беше нему името?
 20. /
 21. Каде што си ти Гај, таму јас Гаја.
 22. С свое со себе си носам.
 23. Она што е пред твоите нозе не го
  гледаш.
 24. И влакното има сенка.
 25. Запознај се самиот себе.
 26. Денес мене, утре тебе.
 27. Се обвиткувам во сопствената доблест.
 28. Што и да е, секогаш простувај им на
  пријателите!
 29. Што е поубаво од самата земја?
 30. /
 31. Реката Албула, која што сега ја
  нарекуваат Тибер, им беше граница на Етрурците и Латините.
 32. Кои се основачите на градот Рим?
 33. /
 34. Пријател на сите, пријател на никого!
 35. /
 36. Никој не го сака она што го плаши.
 37. Никој не е задоволен од својата
  судбина.
Back to top Go down
View user profile
Viktor JovanoskiNumber of posts : 319
Registration date : 2008-04-07

PostSubject: Re: Prevod na recenicite od Latinski jazik 2   Mon Jun 16, 2008 1:19 am

стр. 19

 1. Ако двајца прават иста работа, не е
  исто.
 2. Римскиот народ сака само две работи:
  леб и циркуски игри.
 3. Кога ќе залае едно, веднаш (почнува
  да) лае и друго куче.
 4. Професорот пофалува десет вредни
  ученици.
 5. Имам две илјади ружи.
 6. Прва доблест е да се чуваш од
  порокот.
 7. Илјада патишта го водат човек(от) низ
  вековите кон Рим.
 8. Ромул ја дели годината на десет
  месеци, а Нума Помпилиј на дванаесет.
 9. Во морската битка кај Саламина,
  Атињаните имаа 346 кораби, а сојузниците 123.
 10. Во годината има 365 дена, а
  престапната година е подолга за еден ден.
 11. Два пати дава оној кој брзо дава.
 12. Дај ми илјада бакнежи, а потоа сто...
 13. Добрите граѓани нека бидат побожни.
 14. На конзулите врвен закон нека им биде
  благосостојбата на народот.
 15. Домот на мојот брат и с татково нека
  е во благосостојба.
 16. Девојките Весталки нека го чуваат
  вечниот оган на неговото место.
 17. Простувај му секогаш на другиот,
  никогаш на себеси (тебе).
 18. Не е доволно поемите да бидат убави:
  нека бидат слатки, и секаде каде што ќе стасаат да ја допрат душата
  на слушателите. (Хоратиј,
  За поетската уметност, 99)

 19. Кензорите нека ја чуваат довербата во
  законите.
 20. Нека бидат аедилите чувари на храната
  во градот во текот на годишните свечености.
Back to top Go down
View user profile
Viktor JovanoskiNumber of posts : 319
Registration date : 2008-04-07

PostSubject: Re: Prevod na recenicite od Latinski jazik 2   Mon Jun 16, 2008 1:23 am

стр. 30-32

 1. Римскиот народ го нарекол Јупитер како најдобар поради добрите дела, а (го нарекол) најголем поради моќта.
 2. /
 3. Напишав и три книги во стихови за моето време.
 4. Животот ништо не им дал на смртниците без голем труд.
 5. /
 6. Долги биле војните на Римјаните со Германите.
 7. Причина за војната била таа што Римјаните со меч и со оган им ја беа опустошиле нивата на Сабините.
 8. Мене многу ми се допаднаа книгите кои што ми ги беше подарил твојот брат.
 9. Доблеста ги беше скротила (припитомила) сите нешта.
 10. /
 11. Како прво, Ромул на граѓаните (на секој поединечно) им ги разделил нивите кои што ги беше освоил во војна.
 12. Ќе дојдам кога/каде и да ме повикаш.
 13. Кога ќе слушнам нешто, ќе ти пишам.
 14. Откако Грците ја беа разурнале Троја, Тројанците лутале многу години.
 15. /
 16. Кога ги здогледаа нашите, Галите втрчаа во бедемите/ѕидините на градот.
 17. /
 18. Во Грција многу години престојувал, бидејќи беа дошле Пуните со слонови во Италија.
 19. Ќе ја чекаме твојата ќерка наесен, кога ќе го напушти Рим.
 20. Водевме десет години војна со Пуните и не победивме.
 21. Не доаѓам пред да ги купам книгите на Вергилиј.
 22. /
 23. /
 24. Каесар, откако ги беше надвладеал непријателите, до сенатот испратил писмо во свое име: Дојдов, видов, победив.
 25. Катон со своја рака си пресудил.
 26. Подигнав споменик поцврст и од бронза.
 27. Демостен си го завршил животот со отров.
 28. Александар Велики го пресекол Гордиевиот јазол со меч.
 29. /
 30. Погоди.
 31. Домитијан, разгневен, го испратил Јувенал како префект на кохорта во најдалечниот дел на Египет.
 32. /
 33. /
 34. /
 35. /
 36. /
 37. /
 38. /
 39. /
Back to top Go down
View user profile
Viktor JovanoskiNumber of posts : 319
Registration date : 2008-04-07

PostSubject: Re: Prevod na recenicite od Latinski jazik 2   Mon Jun 16, 2008 1:25 am

стр. 41-42

 1. Лукиј Катилина, роден во благородничко семејство, бил со голема и душевна и телесна сила.
 2. Многу се повикани, малкумина се избрани.
 3. Рим е основан во втората година по седмата Олимпијада.
 4. Опкружени сме од сите страни.
 5. Галија е сета поделена на три дела.
 6. Споменикот на Дијана бил поставен во Сегеста и на него било врежано името на Публиј Африкански.
 7. Сабинците, чии девојки беа грабнати од Римјаните, поведоа војна против нив.
 8. Мостот, кој беше (бил) разурнат, за кратко е обновен.
 9. Ако војната биде завршена, на тебе, Јупитер, ќе ти бидат дадени подароци.
 10. Градот, кој храбро ќе биде заштитуван од граѓаните, непријателите никогаш не ќе го освојат.
 11. Леонид(ас) е убиен додека (нај)храбро се бори за државата.
 12. Од Аристоник римската војска е победена и самиот конзул е заробен.
 13. Месецот Квинтилис е наречен Јули во чест на Јулиј Каесар.
 14. На истото место кадешто беа оставени, Ромул и Рем го основаа Рим.
 15. Картагина, која беше уништена од Скипион, е реновирана од Август.
 16. Нема да бидеш виновен ако не бидеш обвинет.
 17. Поучувани од туѓата несреќа, ќе избегнеме многу зла.
 18. Можеби ти овде си повикан на појадок.
 19. Нему не му е променет тенот (изгледот) на лицето.
 20. Меѓу братот и сестрата забранети се браковите.
 21. Земјата е облечена во цвеќиња, растенија, дрвја и плодови.
 22. /
 23. /
 24. /
 25. /
 26. /
 27. /
 28. /
 29. /
Back to top Go down
View user profile
Viktor JovanoskiNumber of posts : 319
Registration date : 2008-04-07

PostSubject: Re: Prevod na recenicite od Latinski jazik 2   Mon Jun 16, 2008 1:27 am

стр. 50

 1. Ова би го рекол не двоумејќи се.
 2. Ова би го потврдил без какво и да е двоумење.
 3. Камо среќа да бевме помалку алчни во животот.
 4. Вашиот живот нека биде исполнет со доблест и со праведност.
 5. Да не си го направил тоа!
 6. Ниту една доблест на Каесар не би ја пофалил повеќе од итрината.
 7. Лесно би кажал дека Демостен е совршен оратор (Лесно е да се каже дека Демостен е совршен оратор).
 8. Камо среќа триумвирите да не го беа убиле Кикерон!
 9. Камо среќа Вергингеторикс да ги беше предводел сите Гали против Римјаните.
 10. Да не си бил поттикнат од прекумерно милосрдие.
 11. Камо среќа Спартак да не бил победен од Римјаните.
 12. Без твоја заповед никогаш не би се борел повеќе отколку што е потребно.
 13. Камо среќа Тројанците никогаш да не го беа прифатиле дрвениот коњ од Грците.
 14. /
 15. Камо среќа да те беше сакала Јулија.
 16. Да не кажувате лаги, луѓе!
 17. Камо среќа сите луѓе секаогаш да беа сложни.
 18. Камо среќа Рем да не беше убиен од брата си Ромул.
 19. Нека не бидат казнети чесните луѓе!
 20. Нека не бидат заштитени злобните луѓе!
Back to top Go down
View user profile
Viktor JovanoskiNumber of posts : 319
Registration date : 2008-04-07

PostSubject: Re: Prevod na recenicite od Latinski jazik 2   Mon Jun 16, 2008 1:29 am

стр. 59-60

 1. Музата го спречува мажот достоен за слава да умре.
 2. Најмалку му доликува на говорникот да се разбеснува.
 3. Придржувај се до темата, зборовите (сами) ќе следат.
 4. Никој не се раѓа без недостатоци: најдобар е оној кој најмалку претерува.
 5. Зависта следи по славата.
 6. Славата е сенка на доблеста: и непоканета ќе си дојде.
 7. Секогаш се восхитував на големината на твојата душа и секогаш ја сакав.
 8. Пријателите ќе го дадат она што го ветиле.
 9. Атенагора е претепан со прачка, бидејќи се осмелил да извезува жито за време на гладот.
 10. Карците, коишто тогаш го населуваа Лемнос, не се осмелија да му дадат отпор на Милтијад, па се отселија од
  островот.
 11. Да се употребува, а не да се злоупотребува.
 12. Чесно е да се признаат сопствените недостатоци.
 13. Слушај многу, зборувај малку.
 14. И камењата зборуваат.
 15. Многу се радувам што мојата книга толку многу тебе ти се допадна.
 16. Добар е тој маж кој помага кому може и никому не нанесува зло.
 17. Пријателството не може да постои освен меѓу добри (луѓе).
 18. Лесно е да се наштети, тешко е да се помогне.
 19. Двајца конзули стоеја на чело на римската република.
 20. Многу урнатини од античките градови се зачувани во нашите области.
 21. Така, јас не можам да живеам ниту без тебе, ниту со тебе.
 22. Сите не можеме с.
 23. Можеме толку колку што знаеме.
 24. Не можеме секогаш да бидеме први.
 25. Не може да се менува минатото.
 26. Секогаш останува по некој чесен човек.
 27. Сега можеме многу што порано не сме можеле.
 28. /
 29. Улис бил отсутен дваесет години од татковината.
 30. Слогата им користи на народите и секогаш ќе им користи.
 31. /
 32. Поетите или сакаат да користат (бидат од полза) или да поучат.
 33. Кое злосторство (уште) отсуствуваше од твоите раце?
 34. /
Back to top Go down
View user profile
Viktor JovanoskiNumber of posts : 319
Registration date : 2008-04-07

PostSubject: Re: Prevod na recenicite od Latinski jazik 2   Mon Jun 16, 2008 1:32 am

стр. 71-72

 1. Луѓето радо веруваат во она што го сакаат.
 2. Исто да се сака и исто да не се сака тоа е навистина цврсто пријателство.
 3. Секој одличен маж повеќе сакал да прави отколку да зборува.
 4. /
 5. Одиме, доаѓаме, гледаме.
 6. Ако го кажеш тоа што го сакаш ќе го слушнеш и тоа што не го сакаш.
 7. Пропаѓа во Скила тој што сака да ја избегне Харибда.
 8. Немој да ги разместуваш моите кругови.
 9. Разумните никогаш не ќе сакаат повеќе отколку што можат да исполнат.
 10. Оди, се враќа и раскажува.
 11. Ластовиците заминуваат за (време на) зимските месеци.
 12. Доволно се изназабавува (изнаужива), доволно се најаде и напи: време ти е да си заминеш.
 13. /
 14. Оди гласот низ градовите.
 15. Си одат годините како што течат реките.
 16. Ханибал во битка влегуваше, последен излегуваше.
 17. Оди, кајшто те повикува твојата доблест!
 18. Ќе одиш, ќе се вратиш, никогаш нема да загинеш во војна.
 19. Така се оди до ѕвездите.
 20. С се менува, ништо не останува.
 21. /
 22. Истриските лозја даваат најдобро вино.
 23. /
 24. Што и да е тоа, се плашам од Данајците и дарови кога носат.
 25. Смртта не го враќа тоа што го одзела.
 26. Неправдата се случува на два начини: или со сила или со измама.
 27. /
 28. /
 29. /
 30. /
 31. /
 32. /
Back to top Go down
View user profile
Viktor JovanoskiNumber of posts : 319
Registration date : 2008-04-07

PostSubject: Re: Prevod na recenicite od Latinski jazik 2   Mon Jun 16, 2008 1:33 am

стр. 79

 1. (Почнав да) Имам повеќе отколку што има целата моја земја.
 2. Се сеќавам и на она што не го сакам, можам да го заборавам она што не го сакам.
 3. Мразам и сакам.
 4. Римскиот народ го мрази приватниот раскош, а го сака јавното величие.
 5. - 20. /
Back to top Go down
View user profile
ana n.

avatar

Female Number of posts : 48
Age : 30
Real name : Ana
Registration date : 2008-05-07

PostSubject: Re: Prevod na recenicite od Latinski jazik 2   Mon Jun 16, 2008 9:31 pm

ej fala mnogu, ne trebase da se macis volku, mozese da se iskopira toa od tetratkata ama ok. fala uste ednas
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Prevod na recenicite od Latinski jazik 2   

Back to top Go down
 
Prevod na recenicite od Latinski jazik 2
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: I година :: Латински јазик-
Jump to: