Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Општа и компаративна книжевност
 
HomeHome  PortalPortal  Latest imagesLatest images  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  

 

 Rimska knizevnost vo komparativen kontekst: programa za tret semestar

Go down 
AuthorMessage
Viktor Jovanoski
Number of posts : 319
Registration date : 2008-04-07

Rimska knizevnost vo komparativen kontekst: programa za tret semestar Empty
PostSubject: Rimska knizevnost vo komparativen kontekst: programa za tret semestar   Rimska knizevnost vo komparativen kontekst: programa za tret semestar EmptyMon Oct 06, 2008 7:59 pm

За оние што не беа присутни денес на часот, еве ја наставната програма (делата за проучување) што ни ја подели професорот Владимир:


Комедија - палијата

 • Тит Макциј Плаут: Комедии (Трговец, Менехми, Скржавец, Заробеници). Евро-Балкан Пресс, Скопје, 2003.
 • Афер Публиј Терентиј: Комедии (Девојката од Андрос, Евнух, Свекрва, Браќа). Евро-Балкан Пресс, Скопје, 2005.
 • Афер Публиј Терентиј: Формион. Српска књижевна задруга (СКЗ), Београд, 1978 (достапна и на македонски во Плаут-Терентиј: Комедии (Сеништа, Тригрошник, Формион, Браќа), Македонска Книга и неколку здружени издавачи, Скопје, 1975).

Епика

 • Тит Лукретиј Кар: За природата на нештата. Култура, Скопје, 2006.
 • Публиј Вергилиј Марон: Ајнеида. Култура, Скопје, 1999.
 • Публиј Овидиј Насон: Преобразби. Три, Скопје, 2002.

Лирика

 • Гај Валериј Катул: Лирика. СКЗ, Београд, 1972 (достапна и на македонски кај Катул: Поет на Љубовта и Омразата. Кубоа, Прилеп, 1998).
 • Квинт Хоратиј Флак: За поетската уметност. Мисла, Скопје, 1995.

Прирачна литература

 1. Будимир М. - Флашар М: Преглед римске књижевности. Научна књига, Београд, 1991.
 2. Вулиќ, Н: Из римске књижевности. СКЗ, Београд, 1958.
 3. Анастасијевиќ, Младен С. (приредувач): Римска лирика. Просвета, Београд, 1966.
 4. Вратовиќ, В. Римска књижевност во Повијест светске књижевности 2. Младост, Загреб, 1977 (стр. 189-312).
 5. Тронски, И. М: Повијеест античке књижевности. Матица Хрватска, Загреб, 1951 (достапна и овде).
 6. Чајкановиќ, В: Преглед римске књижевности. Вајат, Београд, 1998.
Back to top Go down
Viktor Jovanoski
Number of posts : 319
Registration date : 2008-04-07

Rimska knizevnost vo komparativen kontekst: programa za tret semestar Empty
PostSubject: Re: Rimska knizevnost vo komparativen kontekst: programa za tret semestar   Rimska knizevnost vo komparativen kontekst: programa za tret semestar EmptyMon Oct 06, 2008 8:01 pm

Најважното заборавив да го кажам: за понеделник треба да се имаат прочитано Скржавец и Менехми.
Back to top Go down
 
Rimska knizevnost vo komparativen kontekst: programa za tret semestar
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Programa i literatura za tret semestar
» Zapishuvanje semestar
» Kolokviumi - IV semestar
» Preliminaren raspored za IV godina
» Helenska knizevnost (III kvartal)

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: I година :: Хеленска книжевност-
Jump to: