Општа и компаративна книжевност
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Domasni po teorija na knizevnost (IV kvartal)

Go down 
AuthorMessage
Viktor JovanoskiNumber of posts : 319
Registration date : 2008-04-07

PostSubject: Domasni po teorija na knizevnost (IV kvartal)   Thu Apr 24, 2008 6:40 pm

Еве ги сите домашни по теорија за четвртиот квартал:

  • Краток преглед на најважните Сосирови тези за јазикот (четирите бинарни опозиции: синхронија-дијахронија, јазик-говор, знак-означено и синтагма-парадигма);
  • Обработка на песната Жештина од Блаже Конески по лингвостилистичкиот метод (увид во начинот на кои обичните јазични знаци се претвораат во книжевни; всушност, како што ја обработувавме песната на Влада Урошевиќ или уште подобро, како што се обработени двете хаику-песни (ако можат да се наречат така) кај Радослав Катичиќ;
  • Анализа на фигуративниот говор во песната Пак црно сонце на Ацо Шопов;
  • Анализа на фигуративниот говор во некоја песна по наш избор (без разлика дали од македонски или странски Поет, без разлика дали во оригинал или препев).
Back to top Go down
View user profile
 
Domasni po teorija na knizevnost (IV kvartal)
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Известувања :: Домашни и семинарски-
Jump to: